آبگرمکن یکی از رایج ترین وسایل گرمایشی در خانه هاست که هنوز هم محبوبیت زیادی در میان مردم دارد. آبگرمکن ها بهترین دستگاه برای تامین آب گرم مصرفی حمام، آشپزخانه و … هستند که در دو نوع خانگی و صنعتی ساخته می شوند. آبگرمکن های صنعتی تنها برای نصب در کارخانه ها و مراکز صنعتی مناسب بوده و بخار بسیار داغی تولید می کنند. امروزه انواع مختلفی از این دستگاه های گرمایشی ساخته و روانه بازارها شده است که کاربردها و ویژگی ها متفاوتی دارند. در این مطلب قصد داریم شما را با انواع آبگرمکن های موجود در بازار آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
آبگرمکنهای نفتی
آبگرمکن های نفتی از قدیمی ترین انواع آبگرمکن های مستقیم هستند که در آنها آب از طریق حرارت ناشی از احتراق نفت داغ میشود. در این دستگاه ها ابتدا نفت از کاربراتور عبور می کند و در لوله های رابط به محفظه احتراق رسیده و در آنجا در مجاورت با هوای ورودی از روزنه های اجاق مشتعل میشود.
آبگرمکنهای گازی
یکی دیگر از انواع آبگرمکن های مستقیم بوده که سوخت آن گاز است. این نوع آبگرمکن ها یا کپسولی هستند و یا با گاز شهری کار میکنند
آبگرمکن برقی
نوع سوم آبگرمکن های مستقیم که به جای سوخت با انرژی برق کار می کند. این آبگرمکن ها کمترین آلودگی زیست محیطی را دارند اما از نظر اقتصادی چندان به صرفه نبوده و رقم قبض برق شما را تا حد زیادی بالا می روند.
آبگرمکن دوجداره
این نوع آبگرمکن ها غیرمستقیم بوده و جدار بیرونی آنها عایق شده که از هدررفت گرما جلوگیری می کند.
آبگرمکن کویلی
آبگرمکن های کویلی از نوع غیر مستقیم بوده و مجهز به پمپ هستند. در این دستگاهها به محض رسیدن آب به دمای موردنظر پمپ جریان را قطع میکند اما پیلوت آنها همواره روشن است. آبگرمکن ها انواع دیگری را نیز شامل می شوند که مهمترین آنها عبارتند از:
آبگرمکن های مخزنی
همانطور که از نام این آبگرمکن ها پیداست دارای منبعی برای ذخیره آب هستند که معمولا بین ۲۰ تا ۸۰ گالن ظرفیت دارد. این آبگرمکن ها یکی از رایج ترین انواع آبگرمکن بوده که در دو دسته گازی و برقی تولید می شوند. در آبگرمکن ها آب سرد وارد مخزن شده و سپس از طریق برق یا گاز گرم می شود. آبگرمکن های مخزنی ارزانترین نوع آبگرمکن در بازار هستند که طول عمر بسیار خوبی نیز دارند. این آبگرمکن ها معایبی نیز دارند که مهمترین آن سرد شدن آب ذخیره شده در مخزن می باشد. برای حل این مساله باید همواره درجه حرارت این آبگرمکن ها را تنظیم کرد.
آبگرمکن بدون مخزن
این نوع آبگرمکن ها که به آنها آبگرمکن های دیواری نیز گفته می شود فضای چندانی را اشغال نمی کنند. این آبگرمکن ها فاقد مخزن بوده و آب گرم را به صورت آنی تولید می کنند. در این آبگرمکن ها آب سرد به محض روشن شدن دستگاه گرم شده و از طریق لوله کشی به محل مصرف میرسد. آبگرمکن های دیواری در ابعاد و اندازه های متنوعی ساخته می شوند و هم اکنون در بسیاری از خانه ها و آپارتمان ها مورد استفاده قرار می گیرند. مهمترین مزایای این آبگرمکن های عبارتند از: گرم شدن سریع و آنی آب و اشغال فضای کمتر که موجب شده برای خانه هایی با متراژ مختلف مناسب باشند. از مهمترین معایب این نوع آبگرمکن ها نیز می توان به قیمت خرید و هزینه نصب بالا اشاره کرد.
آبگرمکنهای خورشیدی
آبگرمکنهای خورشیدی از یک صفحه صاف تشکیل یافتهاند که این صفحه معمولا در سقف نصب میشود. این آبگرمکنها گرما را از نورخورشید میگیرند. آب سرد در داخل لولههای صفحه به گردش درآمده و پس از گرم شدن به مخزن منتقل میشود.
مزیت استفاده از این نوع آبگرمکن این است که نورخورشید یک منبع رایگان و تجدیدپذیر است و هزینه استفاده از آن ارزان است. ولی با این حال هزینههای اولیه نصب بخصوص هزینههای مربوط به انتقال آب به مخزن واقعا زیاد است. دومین عیب این آبگرمکنها این است که شما باید برای روزهای سرد و ابری زمستانی یک منبع گرمای پشتیبان داشته باشید.
11 نکته ضروری برای خرید آبگرمکن:
۱- ظرفیت آبگرمکن
اصولا آبگرمکنی که تهیه میکنید ظرفیت آن بستگی به اعضای خانوار دارد به طور مثال: یک خانواده چهار نفره بایک الگوی استاندارد، ۳۸۰ لیتر آبگرم مصرف میکند. اما این بدین معنا نیست که شما به یک آبگرمکن با مخزن ۳۸۰ لیتر نیاز داشته باشید.
مهمترین عاملی که در تعیین ظرفیت مناسب آبگرمکن موثر است، میزان آبیاست که در یک ساعت می تواند گرم کند. این میزان نیز معمولا با نماد FHR در دفترچه راهنما نوشته میشود. معمولا آبگرمکنهای مخزنی دارای ظرفیتی بین ۱۵۰ تا ۲۱۰ لیتر یا حتی بیشتر هستند.
۲- قیمت آبگرمکن
قیمت آبگرمکن همانندکالاهای دیگر جز مواردی است که قبل از هر چیزی مورد بررسی قرار میگیرد معمولا قیمت آبگرمکن در ایران در رده ۲ تا ۶ میلیون قرار می گیرد که بد نیست بدانید قیمت آبگرمکن برقی نسبت به نوع گازی کمتر است. برای خرید آبگرمکن بهتر است که ویژگی و مشخصات آبگرمکن مورد نظر را بدانیم و با توجه به بودجه مورد نظر قیمت را بررسی کنیم.
۳- آیونایز
آبگرمکنهایی در بازار وجود دارند که بدون شمعک هستند. این مدل ها بر خلاف انواع شمعک دار از سیستم جرقه زن هوشمند که اصطلاحا به آن آیونایز میگویند، بهره می برند. در این سیستم آبگرمکن در حالت آماده بکار، کاملا خاموش است. ولی بمحض اینکه شیر آب را باز کردیم شمعک روشن شده و میتوانید از آب گرم استفاده کنید.
۴- شاخص GPH
شاخص GPH، کوتاه شده عبارت “گالن بر ساعت ” است. درواقع این شاخص میزان آبگرمی است که یک آبگرمکن در یک ساعت انتقال می دهد.
۵- صفحه نمایش دیجیتال
این صفحه نمایش با نمایش میزان دما و سطح آب، به کنترل هر چه بهتر عملکرد آبگرمکن کمک میکند.
۶- ترموستات
آبگرمکنی که دارای ترموستات باشد، بهمعنی آن است که میتوان میزان دمای آن را بطور موثری کنترل کرد.
۷- سیستم قطع خودکار
این سیستم در واقع شیری است که در صورت نشتگاز و برای جلوگیری از آتشسوزی،گاز را بطور کامل قطع میکند.
۸- عایق
آبگرمکنها معمولا دارای لایه ای عایق بین منبع و بدنه خارجی هستند. بطور کلی سه نوع ماده عایق داریم که شامل فایبرگلاس، فوم، پلیاستر و پلیاتیلنهایی که فاقد کلروفلئورکربن هستند.
۹- منبع اضافی آبگرم
داشتن منبع اضافی آبگرم به این معناست موقعی که منبع اصلی درحال گرمکردن آب است . میتوان از منبعی اضافی که دارای آبگرم است ، استفاده کرد .
۱۰- رگولاتور فشار
برای اینکه فشار آب خروجی از حد مجاز بالاتر نرود، از رگلاتور فشار استفاده میشود. این رگلاتور بر روی واحد گرمایی آب گرمکن نصب میشود.
۱۱-قابلیت تنظیم شعله:
یکی از مزیت های برخی مدلهای آبگرمکن این است که دارای قابلیت تنظیم شعله هستند، به این شکل که میتوانید با زیاد یا کم کردن دمای شعله آب گرم مورد نظر خود را با دمای مورد نظر ایجاد کنید.
و در صورت غیر لزوم نیز با کم کردن شعله آن از گرم شدن بیش از حد فضای پیرامون آبگرمکن جلوگیری کنید و مصرف منابع گازی و یا برقی خود را تا حد قابل توجهی کاهش دهید.